Tipuri de voci feminine
Soprano:O soprana este o cântareata a carei întindere vocala corespunde registrului acut (cel mai înalt).Termenul este folosit mai ales în legatura cu interpretele de opera, desi sopranele sunt prezente în toate genurile muzicale. Notiunea de soprana este frecvent interpretata incorect, impresia fiind ca nu doar întinderea este definitorie, ci si tipul „clasic” de educare a vocii. În realitate, orice femeie cu disponibilitati în registrul acut are voce de soprana.
Partitura corespunzatoare unei voci de soprana se noteaza întotdeauna în cheia sol. Timbrul de soprana este cel mai sarac în armonice, motiv pentru care scriitura (îndeosebi cea pentru cor) trebuie sa urmeze anumite rigori.
Mezzo-soprano:Mezzosoprana (pronuntie: metosoprana) este un tip de voce feminina situata ca registru vocal între soprana si contralto.
Registrul mezzosopranei îmbina amplitudinea si adâncimea contraltoului cu o întindere mare si cu o penetratie de soprana. Se deosebeste de soprana mai ales prin timbrul mai întunecat si registrul de piept mai dezvoltat, iar de contralto prin întinderea mare în domeniul acut. În practica de opera se întretaie cu soprana dramatica sau cu contralto. Rolul tipic de mezzosoprana este personajul Carmen din opera Carmen de Georges Bizet.
Tesatura de mare efect o face potrivita pentru desfasurari dramatice ample, în roluri ca Amneris, Venus, Ortrud.
Printre mezzosopranele române notabile se numara Elena Theodorini, Maria Snejina, Zenaida Pally, Elena Cernei, Ruxandra Donose. Roluri memorabile de mezzosoprane din operele românesti sunt personajele Iocasta din Oedip de George Enescu, Marica Doamna din Ion Voda cel Cumplit de Gheorghe Dumitrescu si Doamna Chiajna din opera omonima de Nicolae Buicliu.
Alto:O altista sau o voce de alto este o cântareata al carei întindere vocala corespunde registrului grav (cel mai jos). Termenul este folosit mai ales în legatura cu interpretele de opera, desi altistele sunt prezente în toate genurile muzicale.Este situata intre sopran si tenor.
Contralto:Voce feminina cu registrul cel mai grav si a carei întindere cuprinde aproximativ doua octave